Een Reis van Zelfontdekking

Geplaatst op 05-04-2024 2 min. leestijd

Een reis van zelfontdekking

In het kader van persoonlijke groei en ontwikkeling, maken velen van ons de keuze om een coachtraject in te gaan. Een reis van zelfontdekking waarbij we onszelf confronteren, uitdagen en uiteindelijk transformeren.


Na afloop van het coachtraject is er voor mij ook altijd tijd voor reflectie. Wat heb ik nu eigenlijk betekend?  Een van de vragen die ik dan stel is : โ€œHoe heeft dit coachtraject jou geholpen bij het bereiken van jouw oorspronkelijke doelstellingen of uitdagingen?โ€


Een antwoord van een van mijn cliรซnten:

"๐˜๐˜ฌ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ฑ๐˜ต, ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ธ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ; ๐˜ง๐˜ฐ๐˜ค๐˜ถ๐˜ด! ๐˜‹๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ! ๐˜‹๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ. ๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ฌ."


De woorden weerspiegelen de essentie van het coachingsproces: het bieden van een spiegel, het stellen van vragen en het kritisch zijn. Het is niet altijd een comfortabele reis, soms levert het onzekerheid of zelf angst op. Vaak zijn we geneigd om specifieke resultaten te willen behalen, maar soms is het juist de kunst om open te staan voor het onverwachte. Deze openheid creรซert ruimte voor verrassende inzichten en groei op onverwachte manieren.

"๐˜‹๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ."

Het idee van de coach als spiegel is cruciaal. Het stelt de cliรซnt in staat om zichzelf vanuit een ander perspectief te bekijken, om dieper te graven en de blinde vlekken te ontdekken die hen mogelijk hebben belemmerd. Dit proces van zelfreflectie en zelfbewustzijn kan soms confronterend zijn, maar het opent ook de deur naar persoonlijke groei.

Door de juiste vragen te stellen, wordt de cliรซnt aangemoedigd om na te denken, te verkennen en nieuwe inzichten te verwerven. Het is een proces van zelfontdekking dat wordt aangewakkerd door de nieuwsgierigheid en begeleiding van de coach.

"๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ฌ."

Het is belangrijk om te erkennen dat groei niet altijd comfortabel is. Soms vereist het uitdagingen, confrontaties en het loslaten van oude patronen. Maar juist in die momenten van ongemak schuilt de mogelijkheid tot transformatie. Het is een teken dat er verandering plaatsvindt, dat er vooruitgang wordt geboekt.

In mijn dagelijkse werk streef ik ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin coachees zich vrij voelen om zichzelf te verkennen en te groeien. Ik geloof dat de kracht van coaching ligt in het empoweren van individuen om hun volledige potentieel te bereiken, zelfs als dat betekent dat ze soms buiten hun comfortzone moeten stappen.


Wil jij dat nou ook, maar weet je nog niet precies hoe je dat wil? Je kan altijd vrijblijvend eens met me sparren.